Smarthus på hytta

Av : Roger Samdal
Dato : Juni 2021


Ved hjelp av smarthusteknologi har jeg fått full kontroll og automatisk styring av det aller meste på hytta, uansett hvor jeg måtte befinne meg.

Målsetningen var klar: Automatisk styring av lys og varme, enkel betjening av dette lokalt og ikke minst fjernstyring fra nettbrett og smarttelefon. Økt sikkerhet med sensorer og automatisk varsling ved hendelser var også viktige aspekter ved denne løsningen, samt overvåkningskamera for enkel tilgang til live video fra hytta.

Kombinasjonen av smarte sensorer og automatikk gir en enklere hverdag, bedre komfort, ENØK gevinst samt forbedret sikkerhet.


 

Styring av varme, lys, ventilasjon og sikkerhetSensorer holder vakt mens du er borte

Du har forlatt hytta, men er ikke helt sikkert på at du lukket soveromsvinduet...Skrudde du av vannpumpa?  Hva med kaffetrakteren? Låste du døra? Har uvedkommende vært inne i hytta?

Du har til en hver tid full oversikt og varsling til smarttelefon, epost eller SMS om noe skulle skje. Sensorer sjekker kontinuerlig vinduer, dører, bevegelse, vannlekkasje, frostfarlige temperaturer, røykutvikling etc. Du kan også visuelt sjekke hytta ved hjelp av webkamera. I tillegg til automatisk styring av lys og varme, kan du også fjernstyre annet elektrisk utstyr som f.eks. vannpumper og stikkontakten på kjøkkenet slik at du kan kutte strømmen til kaffetrakteren. Det er bare fantasien som setter grenser for hva som er mulig.God planlegging er viktig

Et smarthus bør være godt planlagt og kunne brukes av ikke tekniske brukere og besøkende som ikke kjenner til systemet. Sensorer, avanserte fjernkontroller og styring via smarttelefoner kan ikke erstatte tradisjonell betjening med brytere. Jeg bruker følgende kombinasjon:

- Tradisjonell betjening med brytere.
- Sensorer med regler som automatisk styrer lys, varme, ventilasjon og sikkerhet.
- Betjening fra smarttelefon og nettbrett.

Teknologien skal i størst mulig grad være usynlig.
Brukeren skal ikke tilpasse seg smarthytta, det skal jobbe diskrè i bakgrunnen for å gjøre ting enklere og tryggere.Hvilket smarthus system skal du velge?

Utviklingen går fort. Jeg installerte Eaton xComfort på min hytte for over 10år siden. Men desverre så har den teknologiske utviklingen løpt fra dette, Eaton har ikke klart å henge med. Det finnes bedre og åpnere systemer der ute. F.eks. Elko sin nye smarthus serie basert på industristandarden Zigbee. Da er du ikke låst en en leverandør slik du blir med Eaton xComfort.
Kameraovervåkning

Hytta har flere kamera inne og ute som automatisk sender bilder hvis noe skulle hende. Jeg kan også koble meg opp å se på opptak eller live video fra hytta.