Plantegninger & Bygging
Hjelp, jeg skal bygge hytte! Det var litt den følelsen jeg hadde tilbake i 2007 da jeg kjøpte tomt. Lærekurven var ekstremt bratt i forhold til alt som måtte til. Planlegging, søknader, avtaler, leveranser, gjenomføring og ferdigstillelse. Jeg kom i mål til slutt, men det ble flere overraskelser på veien. Her kan du se bilder og lese om prosjektet mitt.
Legg gjerne igjen en kommentar nederst på siden.
Her skal vi bygge og her skal vi bo – Fra kvisthaug til hytte

Første besøk på tomta en tåkete dag i mai var litt nedtur. Vinteridyllen fra visningen noen måneder tidligere var borte og alt det snøen hadde skjult var kommet frem, tømmerstokker og kvister over alt. Det var ikke så lett å forestille seg hvordan det til slutt ville se ut med hytte på tomta.
Men etter mange års egeninnsats ser det nå slik ut. Et koselig hyttetun ved inngangen til Jotunheimen. Glemt er alle timene med frustrasjon, planlegging, snekring, beising, maling, flislegging, muring og mye annet. Tror jeg har vært gjennom de fleste håndverker-disipliner som jeg har lov til å drive med.

Planlegging er halve morroa
Våren 2007 blir brukt til planlegging og utallige utkast til forskjellige planløsninger ble vurdert. Hvor stor skal hytta være, hva er behovet mitt, materialvalg og møblering og ikke minst hvor langt kan man strekke seg økonomisk? Det var fryktelig mange valg som måtte tas.
Jeg tenkte praktisk og hvilken funksjon hvert rom skulle ha. Møblering, størrelse på møbler og plassering av disse var med fra starten av. På mange måter ble rommene til rundt en helhetlig funksjons- og møbleringsplan. Plassering av dører og vinduer ble også tilpasset dette og ikke minst utsikt og lysforhold. For å gjøre en lang historie kort, slik ble planløsningen til slutt.

Sluttresultatet er en relativt kompakt hytte på 90m2, men den føles både romslig og innholdsrik. Det første som møter deg er en ganske stor gang, dette bidrar til den romslige følelsen som følger deg videre ut i stua hvor det er luftig og høyt under taket og hvor utsikten mot Jotunheimen og Bitihorn er noe av det første som møter deg.
Jeg har selv tegnet hytta og fikk den produsert i Litauen. For så vidt greit, men jeg ville ikke gjort det igjen. Da jeg skulle bygge anneks noen år senere valgte jeg heller å bruke lokale håndverkere.
Anneks med inspirasjon fra 1762
Hytta har vært en stor suksess og mye brukt. Men etter 10 år med hytte meldte behovet seg for et anneks/gjestehytte. Både for ekstra bodplass, men også et sted hvor gjester kan trekke seg litt tilbake når det er mange på hytta samtidig.
Utvendig er annekset inspirert av Haugplassen, en gammel husmannsplass fra 1762 som avbildet under. Målet var å få det nye annekset og hytta til å danne et koselig hyttetun som passet godt inn i terrenget og stølsbebyggelsen i området.

Reguleringsplanen for området begrenser annekset til maks 40m2. Etter flere utkast og vurderinger ble dette resultatet. Et romslig anneks på 40m2 som dekker behovene for lagringsplass , hybbyrom og eget oppholdsrom for gjester, inspirert av en hotellsuite. Gjestene får også eget bad med toalett og dusj. Annekset har utvendig vedbod.



Hytta blir til
Her er bilder fra grunnarbeider og bygging av hytta. Klikk på bildene for full størrelse.
Bilder av den ferdige hytta innvendig finner du her.
Annekset blir til
Her er bilder fra gunnarbeid og bygging av anneks. Klikk for bilder i full størrelse.
Bilder av det ferdig annekset innvendig finner du her.
Flott hytte og anneks og mange nyttige tips i bloggen. Lurte på hvilket tegneprogram du brukte for å planlegge?
Hei, jeg bruker Autodesk Revit.