Besseggen turtips og bilder, i all slags vær!

Besseggen er en klassiker svært mange går i løpet av året. Den står på top 20 listen til National Geographic over de beste fjellturene i verden. Selv har jeg gått Besseggen 25 ganger, i all slags vær. De som ikke har gått den før har ofte mange spørsmål. Hvor bratt er det og er det veldig krevende? Hvor lang tid bruker man og hva bør man ha med seg av utstyr og klær. Det er skrevet mye om dette allerede, men her skal jeg skal dele mine tips og erfaringer.

Når bør jeg gå Besseggen

Sesongen er fra midten av juni til tidlig oktober. I juni kan det fortsatt ligge noe snø langs ruta og lunefullt vær kan by på utfordringer mot slutten av sesongen. Men høsten er jo også vakker, i begynnelsen av september kommer høstfargene. Men vær forberedt på at været fort kan snu.

Målet for turen er denne utsikten.

Juli og august er høysesong, sørg derfor å booke billett med Gjendebåten god tid i forveien. Lørdagene i august og september er svært populære, spesielt om værmeldingen er lovende. Da må man også være forberedt på å møte en del folk.

Hvis du skal ta det som en trimtur med litt tempo anbefaler jeg å starte tidlig. Ta en av de første båtene, da har du mye av fjellet for deg selv.

Folksomt på brygga ved Gjendesheim.

Hvor smal er eggen, er det bratt?

Selve eggen er ikke så veldig smal. Men litt bratt og luftig er det. Man må bruke både armer og bein for å klyve opp opp de bratteste partiene. Har du høydeskrekk vil du nok føle litt på det. Benmuskler og kondisjon blir også satt på prøve. Bruk den tiden du trenger, ta pauser og nyt utsikten på vei opp. Fra bandet i bunnen og opp til toppen av eggen er det ca. 1km og 255 høydemeter. Selve Besseggen utgjør med det kun 6.25% av hele turen.

På godværsdager er det mye folk og det blir fort litt kø opp disse partiene. Vis hensyn og slipp forbi folk som er på vei ned.

Klikk på bildet under for en kort video fra den bratteste delen av. Besseggen. Det er på ingen måte noen knivsegg man må balansere.

Disponer kreftene underveis

Turen er litt over 16km lang. Man bruker normalt 6-8 timer med pauser. Noen bruker lengre tid, andre mindre (rekorden er 1t 15min!). Ta det rolig i de første bakkene fra Memurubu, du skal opp mange høydemeter før det flater litt ut. Men helt flatt er det ikke, det er mye opp og ned langs hele ruta. Det er totalt 1137 høydemeter du skal gå, både opp og ned.

Husk at når du står på toppen av Besseggen er du bare litt over halvveis. Det er fortsatt et godt stykke igjen før du er fremme ved Gjendesheim. Du må disponere kreftene dine riktig og ha nok med mat å drikke for hele turen. Fyll opp vannflaskene før du starter på stigningen opp eggen.

Nyt utstikten underveis. Du er omgitt av topper på alle kanter.

Veivalg

Hele ruta er godt merket. Underveis er det også infoplakater som forteller om hvor langt man har kommet. Med over 50.000 som går ruta hvert år er man sjelden alene. Følg «T» merkingen, også for å unngå slitasje på den sårbare naturen.

Like før Bessvatnet er ruta er lagt litt om i 2022. Følger man den gamle ruta ned mot bandet ved Bessvatnet var det litt kronglete og bratt ned. Følg ny skilting og merking til venstre og følg gressbakken helt ned til Bessvatnet, for så å fortsette langs vannet mot bandet. Her er det også bygget en liten steinmur ut i vannet slik at man kan gå tørrskodd hele veien. Dette området er også en perfekt rasteplass før man starter på stigningen opp Besseggen.

Vær og klær

Været i fjellet kan være lunefullt. Ikke stol blindt på værmeldingen. Det kan slå begge veier. Selv om det regner på Beitostølen kan det være klarvær ved Gjende og motsatt. Ha ekstra klær i sekken om været skulle snu. Lue, hansker og hals er vanlig også på sommeren.

Som dere kan se på flere av bildene går mange i shorts og t-skjorte på varme sommerdager. Men en varm genser og lett vindjakke bør være med på godværsdager også. Husk solkrem, solbriller og nok drikke!

Er det en ustabil værtype må varme klær, vind og vanntett tøy tas med. Se gjerne DNT sin Besseggen fra A-Å artikkel for tips om bekledning.

Noen går i fjellsko andre joggesko. Velg det du er trygg og komfortabel med. Stabile sko med godt grep på tørt og vått fjell er det viktigste. Lette fjellsko er et godt all-round alternativ som gir god ankelstøtte. Husk gnagsårplaster og sportstape om du er plaget med gnagsår. Gode sokker har mye å si for komforten og risikoen for gnagsår.

Gåstaver er veldig nyttig, man avlaster bena og får bedre balanse i vanskelig terreng.

🌧 💨 🌨
Samme sted, men foto fra to forskjellige turer. På den ene turen var det regn og lavt skydekke, over Besseggen og Veslfjellet ble vi møtt av kraftig vind og sludd. Under slike forhold nynner jeg på Hellbillies sin «Krasafaren Steinbu», mens jeg drar hetta på gore-tex jakken over hodet, krummer nakken og setter i mars.

Men på neste tur så det slik ut ☀️😀

Ingen skam å snu

Om været skulle bli for ille, eller man av andre årsaker må snu så finnes det to alternativer. Man kan gå tilbake til Memurubu og ta båten tilbake til Gjendesheim. Men husk at du må nå frem før siste avgang på ettermiddagen. Et annet alternativ er å gå langs Bessvatnet og rundt på baksiden av Veslfjellet. Denne omveien er 4-5km lengre enn å gå over Besseggen, men du slipper å gå opp eggen om den blir for krevende. Ruta rundt Bessvatnet er lettgått og flat før det går nedover mot Gjendesheim på slutten. Det er litt steinur under Besshø til å begynne med.

Alternativ rute om Besseggen blir for krevende.

Besseggen i bilder

Her er et bildegalleri fra Besseggen fra litt forskjellige turer de siste årene. Klikk på bildene for større versjon. Hvert bilde har også kommentarer.

Takk til alle som har vært med på Besseggen tur de siste 20 årene!

2 kommentarer til «Besseggen turtips og bilder, i all slags vær!»

  1. Hei! Ville bare si tusen takk for ekstremt bra info! Vi skal gå Besseggen i sommer og gleder oss enda mer når vi har sett bildene på denne siden. Takk! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *