Bygg servantbenk til hyttebadet selv

Denne servantbenken med skuff og bollevask i natursten kan nevenyttige bygge selv med rimelige materialer. Perfekt på et hyttebad. Den kan tilpasses både i bredde og dybde. Her er fremgangsmåten for å bygge den.

Start med å finne ut hvike mål som passer ditt hyttebad. Servantbenken jeg bygde er ca.97cm bred og 45cm dyp. Høyde til toppen av platen er 76.5cm. Bollevasken er 40cm bred og 12cm høy. Total høyde opp til kanten av vasken er 88.5cm

Høyden kan reguleres med skruknotter under bena slik at benken er i vater selv om gulvet har fall mot sluk.

Materialliste

48x73mm lekt til ben og 48×48 lekt til sidestag.
4stk justeringsskruer til ben.
2.7cm tykk hobbyplate til hyller, sider og skuffefront (Biltema har dette)
4cm tykk helstav rustikk eikeplate.
IKEA Maximera Skuff 80cm bred, 37cm dyp.
Bollevask som passer. Jeg har brukt Elvv Dark Ruby (40cmx12cm).
Armatur som passer. Jeg har brukt Axor Starck Classic 220.
Lavtbyggende vannlås. Jeg har brukt en fra Duravit.
Passende håndtak til skuffen.

Slik går du frem

Start med å bygge rammen. Kapp 4stk 48x73mm ben i 71cm lengde og 4stk 48x48mm horisontale stag i 33.7cm lengde. Skru sammen sidene. 2stk ben og 2stk horisontale stag. Den brede 73mm siden skal i front.

Tilpass en bit hobbyplate som fylling i åpningen. Gjør det samme med den andre siden.
Om du ikke ønsker så veldig dype speil på sidene. Kan du legge dobbelt.

Tilpass hyller. Den nederste 80x43cm, den øverste 80×35. Husk at det skal være plass til rørkoblinger og vannlås bak. Fest hyller og toppstag til hvert sidestykke. Bruk treskruer.

Lag skuffefronten av en bit 2.7cm tykk hobbyplate. Mål, 79.5cm x 20cm.

Alle skruehull fuges med fugemasse for treverk som kan slipes. Puss over hele konstruksjonen når fugemassen over skruene har tørket.

Bor hull til justeringsskruer under hvert ben, og slå inn skruene.

Nå er det tid for overflatebehandling. Man kan både beise og male benken og skuffefront. Jeg har valgt maling. Først må du grunne med heft- og sperregrunning før du maler 2 strøk. Jeg har brukt mørk grå Jotun Front NCS S6502-Y.

Fest skuffefronten til IKEA skuffen. Her må du bore hull slik at skuffen kommer riktig inn i åpningen. Noe justering kan gjøres på skuffen etter montering.


Fest skinnene til IKEA skuffen inne i det øverste rommet. Du må lage en foring som du fester i sidene før du monterer skinnene. Her er det viktig at man er nøye med målene så IKEA sin skuff passer inn. Innvendig mål i IKEA sine 80cm skap er 76.4cm. Siden denne konstruksjonen er «in-frame» hvor skuffen ligger inne i rammen bruker du en foring på 1.8cm på hver side. Foringen bør også grunnes og males, da den er synlig når du åpner skuffen.

Jeg hadde en sort ikea skapstamme til overskap til overs fra oppussing av kjøkkenet på hytta, så jeg brukte deler fra den til min foring. Da er jo hullene også forboret.

Topplate i helstav rustikk eik

Kapp helstav eikeplate i mål som passer din benk. 1-2 cm overheng er pent. Om den skal stå inntil vegg på en side trenger man ikke overheng der. Dette må du tilpasse selv så det blir pent.
Jeg har brukt 4cm tykk helstav rustikk eik. Helstav er penere på et møbel. Sjekk med et lokal kjøkkenprodusent om du kan få kjøpe kapp, det er billigere enn å kjøpe hele plater. Helstav er dyrt.

Jeg har behandlet min plate med ett strøk Osmo hellegrå dekorvoks og to strøk Osmo matt hardvoksolje.

Montering av plate, bollevask og armatur

Da er det tid for montering av benken. Først må man finne ut hvor man skal bore hull til bunnventilen i vasken og hull til armaturen. Her er det viktig at man prøveplasserer bollevasken på benken først. Når du er fornøyd med plasseringen markerer du hullet i bunnen med en blyant. Plasseringen av armaturet må tilpasses bredden på bollevasken. Velg også en armatur som er så høy at det er god klaring fra topp av bollen opp til servanthodet. Marker plasseringen av armaturen med blyant.

Neste steg er å bore hullene i platen. Bruk en kraftig bormaskin, da eik er veldig hardt. Bruk også riktig diameter på hulbor som er tilpasset armaturen og bunnventilen. Jeg bruker en jigg som gjør at jeg borer rett ned. 90 graders vinkel til platen.

Plasser så servantbenk rammen hvor du skal ha den. Juster bena så det står i vater og inn mot veggen. Legg en stripe tec7 monteringslim på toppen av ramma og legg på benkeplaten. La dette tørke et døgn før du går videre.

Når limet har herdet kan du feste bollevasken. Legg en tynn stripe tec7 i ytterkant av hullet og sentrer bollevasken over hullet. Sett inn bunnventilen og skru fast fra undersiden. Stram godt så bollevasken står stabilt. Monter avløpsrøret og lavtbyggende vannlås.

Sett armaturen på plass. Sørg for at tuten peker mot senter av bollevasken. Skru fast fra undersiden. Koble armaturen til opplegg for varmt og kaldt vann.

Avslutt med en silikonstripe mot veggen.

Om dette ikke har tatt motet fra deg kan du også lage speil og annen innredning til badet. Du finner mere informasjon om dette i mitt innlegg om oppussing av hyttebad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *