Lettgått tur fra Fondsbu til Gjendebu

Turen fra Fondsbu til Gjendebu går i lett terreng. For det meste på myke jordstier. Starten for vår tur var på koselige Fondsbu ved Eidsbugarden. Vertskapet på Fondsbu er uten sidestykke, her føler du deg virkelig velkommen. Under middagen kommer «mor sjøl» Solbjørg som er bestyrer og synger for middagsgjestene. Utrolig stemningsfullt. Det setter rammene for resten av turen…

Turistforeningen klassifiserer denne turen som krevende. Jeg er litt usikker på hva de legger i det. Det er ikke noen krevende eller luftige partier på denne ruta. Men turen er 16km lang og er estimert til 5t 30min. Mulig det er lengden som gjør at de sier det.

Du kan gå ruta begge veier. Fra Gjendebu og fra Eidsbugarden.

Vår tur gikk fra Eidsbugarden. Vi parkerte bilen ved Bygdin og tok båten fra Bygdin inn til Eidsbugarden. Overnattet en natt på Fondsbu før vi startet på vandringen dagen etter. Det var en fin og myk start på turen. Etter en god frokost på Fondsbu begynte vi på ruta mot Gjendebu. Været var lettskyet, perfekt turvær!

Over Høystakka

Den første delen av turen går på jordsti i frodig terreng langs Bygdin. Etter 4km tar vi av oppover til venstre og følger stien opp langs elva Høystakka. På toppen krysser vi Høystakka over en hengebro.

Etter dette følger vi en godt merket og lettgått sti som går langs Høystakktjernet og videre forbi Uksedalen. Her måtte vi krysse en liten elv. Men det gikk veldig greit, vi kom alle tørrskodd over.

Vi forsetter å følge stien og passerer etter hvert Geithøe før vi starter på nedstigningen mot Gjendebu gjennom Veslådalen. Regnbygene som var meldt utpå dagen begynte å merkes. Med sekken full diverse teknisk bekledning var ikke det noe problem 😀

Vi følger stien mot Gjendebu gjennom Veslådalen og kommer etter hvert inn i bjørkeskogen i bunnen av dalen under Gjendetunga. Her hadde nok bjørkemåleren kost seg, da mange av trærne var ribbet for blader.

Vi ankommer Gjendebu en halvtime foran skjema og i god tid før middag. Vi sjekker inn på Gjendebu og får hengt opp tøy til tørk og trekker inn i peisestua for kortspill og peiskos. Gjendebu feiret 150års jubileum når vi var der, gratulerer til jubilanten🥳 Det er faktisk den eldste turisthytta som er i drift i Norge, den sto ferdig i 1871.

Etter middagen tar vi en kveldstur langs Gjende bort til brygga. Der får vi se en flott solnedgang over Besseggen, hvor de siste solstrålene viser vei opp «eggen», et magisk skue. Vi kommer oss tidlig i seng, for neste dag skal vi gå Bukkelægret.

Takk for turen Pål og Katrine!

Her er mine bilder fra turen. Klikk for større versjon.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *