Bygge nytt kjøkken på hytta

Tid for nytt hyttekjøkken. Kort og godt fordi jeg trenger mere plass og at jeg ønsket noe som harmonerte bedre med resten av hytta. Etter over to år med planlegging var kjøkkenet ferdig sommeren 2020, resultatet overgikk alle forventninger…

Jeg brukte god tid på planlegging, nesten litt for god tid. Da jeg skulle på IKEA for å se på utstillingene var Laxarby, den aktuelle kjøkkenfronten en utgående modell. Men heldigvis prisen var satt ned til 49kr per del. Problemet var bare det at jeg ikke skulle pusse opp kjøkkenet før om ett år.

Her måtte det handles raskt. Jeg tegnet ferdig kjøkkenet og kjøpte inn et lass med assorterte fronter til en billig penge. Dette sto lagret hjemme frem til jeg startet ett år senere.

Fra hvitt til sort

Det nye kjøkkenet står i stor kontrast til det gamle hvitmalte. De mørkbeisede IKEA Laxarby frontene harmonerer svært godt med resten av hytta. Planløsningen fungerer også bedre og rommet føles større ved at alt flyter i samme retning. En 5 meter lang kjøkkenbenk med ekstra dybde er veldig praktisk når mange lager mat sammen. Nå kan man også gå rundt hele spisebordet, det kunne man ikke før.

Gammelt IKEA Lidingö kjøkken

Kjøkkenet skulle bygges våren 2020. Brått kom det en pandemi med hytteforbud som gjorde at byggestart måtte utsettes. Men utpå vårparten startet jeg. Hyttekontor på dagtid og kjøkkenbygging på ettermiddag og kveld.

Gammelt hyttekjøkken måtte fjernes og selges på finn.no. Gammelt panel rives, det legges opp til flere stikkontakter. Ny panel settes opp og beises. Til slutt monteres det nye IKEA Laxarby kjøkkenet.

Bildekarusellen under viser byggingen. Klikk på den om du ønsker større bilder.

Fjerner gammel panel fra veggene.
Nytt panel montert. Det gjøres klart for flere stikkontakter.
Beising av nytt panel
Klart for montering av kjøkkenmoduler
Overskap henges opp
Benkeskap monteres
Hjemmelaget dekkside til ventilatoren.
Det nye kjøkkenet tar form
Gutta fra Volden i Valdres monterer benkeplate.
Det ferdige kjøkkenet

Stor forandring

For en forandring! Hvorfor gjorde jeg ikke det når hytta ble bygget? Den nye kjøkkenet overgår alle forventninger. Rommet virker til og med større etter denne oppussingen. En stor takk til Volden i Valdres som leverte stor og tung benkeplate tilpasset den på stedet.

Belysning på kjøkkenet er viktig. Både funksjonelt arbeidslys og stemningslys. Jeg har brukt en kombinasjon av LED spotter og tradisjonelle lamper. Her er to Nobb pendler fra Halo design, passer fint inn på en klassisk hytte. Jeg har byttet plast ledningene til tekstil.

Legg merke til detaljen over ventilatorhetta, hjemmelaget dekksider i samme materiale som veggen.

Skreddersøm og IKEA Hack

Høyt vitrineskap inspirert av Kvänum. Hjemmelagde dekksider og gesimstopp. Jeg måtte også gjøre skapet 10cm grunnere så det ikke stakk for mye ut.

Jeg kjøpte også inn nytt servise til kjøkkenet. Etter mange restaurantbesøk la jeg merke til et solid og rusikkt servise i porselen fra engelske Steelite. Dette er en produsent som stort sett leverer til restaurant og storkjøkken. Serien heter Steelite Craft og finnes i flere farger. Steelite bruker en reaktiv glassur og hver del er unik, ekte håndverk! Noe har jeg kjøpt fra Culina storkjøkken og andre deler fra leverandører i england.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *