Da ekstremværet traff – Er du forberedt?

Det moderne hyttelivet kan gjøre oss sårbare. Moderne hytter er i stor grad avhengig av strøm. Jo høyere standard, desto mer sårbare er vi ved strømbrudd. Jeg opplevde dette selv da ekstremværet traff fjellheimen og Valdres i november 2021. Strømmen var borte fra fredag til søndag. Veiene i området rundt hytta var tidvis sperret av trær og der satt jeg, på en strømløs hytte…

Uværet som traff innlandet og Valdres november 2021 var veldig kraftig. I utgangspunktet synes jeg uvær er flott og spennende. Å sitte inne på ei varm hytte når vinden uler på utsiden er koselig.

Jeg kom opp på hytta torsdag kveld, YR hadde sendt ut orange farevarsel noen timer tidligere. Jeg skjønte fort at jeg også måtte ta noen forhåndsregler. Først sørget jeg for å få fulladet elbilen i tilfelle strømbrudd, etter det sikret jeg løse gjenstander rundt hytta.

Det knaket i hytteveggene

Strømmen gikk fredag formiddag. Det knaket godt i hytteveggene de neste timene, vindkastene var oppe i orkan styrke med 32.7m/s hastighet i følge YR sin målestasjon på andre siden av dalen. Dette vedvarte utover ettermiddagen og strømmen var fortsatt borte. På mobiltelefonen som fortsatt hadde dekning kunne jeg lese at alle veiene i nærområdet var ufremkommelig pga. trefall i veibanen. Jeg fikk også tekstmeldinger fra bekymrede hyttenaboer som sto fast i kø på grunn av trefall flere mil lenger sør i Valdres. Politiet gikk ut i media og oppfordret folk på vei til fjellet til å snu.

Natt på ei strømløs hytte

Dagslyset var i ferd med å forsvinne og det var på tide å klargjøre for kvelden på en strømløs hytte. Jeg har vært mye på hytter uten strøm og innlagt vann, man merker fort hvor sårbar man er på en moderne hytte hvor mye av komforten er avhengig av strøm. Men heldigvis var boden full av ved og jeg hadde flere 5L kanner med vann stående, de ble kjøpt inn etter råd fra  myndighetene for et års tid siden. De kom godt med nå som vannpumpa var strømløs og ute av drift.  Gass-primus, poser med turmat, teltlykter, hodelykter og ekstra batterier ble funnet frem. En batteridrevet DAB radio skulle stå for underholdningen.Jeg var klar for kvelden og natten på en strømløs hytte. Følte ingen stor dramatikk i det, hadde jo alt jeg trengte for å klare meg. Erfaringer fra fjellturer med utallige netter i telt kom godt med.

Mine råd og erfaringer

Strømmen kom ikke tilbake før søndag ettermiddag. Strømbruddet medførte for min del ingen store utfordringer. Heldigvis var ikke vinterkulda kommet for fullt ennå. Temperaturen lå på 0 grader frem til natt til søndag da den fallt ned mot -6 grader. Hovedhytta har jo vedovn, så den sørget for varm hytte hele tiden og jeg hadde nok med ved og mat.

Jeg har et kombinert tur- og beredskapslager på hytta. Primært til bruk på fjellturer, men det fungerer like bra som beredskapslager ved strømbrudd og andre hendelser. Kokeutstyr, gassprimus, ekstra gassbokser, frysetørret turmat, pulverkaffe, telt- og hodelykter med ekstra batterier samt batteridrevet DAB radio. Medisinskapet har også litt ekstra innhold. Vann er svært viktig, man bruker mere vann enn man tror, så ha det i bakhodet.

Hytta ble under hele stormen oppvarmet med vedovn, men annekset har kun panelovner og varmekabler som varmekilde. Hadde stormen skjedd under en kuldeperiode kunne vannet i annekset i verste fall fryst. Konkluderte med at jeg trenger en alternativ varmekilde i annekset. Jeg har derfor gått til innkjøp av en rentbrennende parafinovn som er transportabel.  

Noen hytter og fritidseiendommer i Valdres var uten strøm i nesten 7 dager etter stormen i november 2021.
Hvilke tiltak har du gjort på din hytte, er du forberedt?

Se på nettsidene til DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), de har mange gode råd for en sikker hverdag, både hjemme og på hytta.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *