Bukkelægret – Bedre enn Besseggen?

Fra Gjendebu, opp bratte Bukkelægret og inn i nasjonalromantikken med storslått natur på alle kanter, kan ta pusten fra enhver. Mange synes Bukkelægret er bedre enn Besseggen. Her deler jeg mine bilder og erfaringer fra turen.

Bukkelægret utgjør en liten del ruta man går mellom Gjendebu og Memurubu. Men det er på en måte manndomsprøven på denne etappen. Samme rolle som Besseggen spiller på ruta mellom Memurubu og Gjendesheim.

Jeg anbefaler å gå turen i klarvær, da utsikten langs hele ruta er en stor del av opplevelsen. Ta med klatrehansker, så får du bedre tak når du må dra deg opp kjettingen på de bratteste partiene opp Bukkelægret.

Historisk vandrerute i Jotunheimen

Etappen mellom Memurubu og Gjendebu er en del av en firedagers historisk vandring i Jotunheimen. De andre etappene er Gjendesheim – Memurubu over Besseggen, Gjendebu – Torfinnsbu gjennom Svartalen og Torfinnsbu – Fondsbu langs Galdeberget.

De fire dagsetappene utgjør historisk vandrerute i Jotunheimen og kan gås som en sammenhengende tur, eller deles opp i dagsetapper eller helgeturer. 

Først bratt så storslått natur

Vi startet fra Gjendebu etter å ha gått fra Fondsbu dagen før. Men mange tar også båten fra Gjendesheim til Gjendebu og starter turen på den måten.

Første etappe går fra Gjendebu forbi brygga hvor Gjendebåten legger til og videre langs vannet i tett bjørkeskog. Etter 2km fra Gjendebu tar stien av opp til venstre og det går bratt oppover lia. På de bratteste og mest utsatte partiene er det lagt ut kjetting. Ta med klatrehansker for å få bedre tak.

Man skal opp 530 høydemeter fra Gjende før det flater ut oppe på Memurutunga. Da åpner det seg opp et storslått panorama i alle retninger med tinder, vann og daler.

DNT estimerer turen til ca. 5 timer og er kategorisert som krevende. Opp selve Bukkelægret er det som er den mest krevende delen av turen. Når man er ferdig med den er det lettgått langs Memurutunga mot Sjugurdtinden. Fra Sjugurdtinden ned mot Memurubu er det brattere, men på ingen måte like bratt som opp Bukkelægret.

Bedre enn Besseggen?

Er Bukkelægret bedre enn Besseggen? Jeg synes både Bukkelægret og Besseggen er flotte turer med forskjellige kvaliteter. Besseggen er brattere og luftigere. Når du står på toppen er utsikten spektakulær. Men mange føler at man er litt ferdig med turen etter man har nådd toppen og at resten blir en transportetappe ned.

Bukkelægret er anderledes. Man føler på ingen måte at man er ferdig med turen etter man har gått opp Bukkelægret. Personlig synes jeg den flotteste delen av turen starter når man er ferdig stigningen opp fra Gjende. Over Memurutunga er det storslått natur med 2000m topper på alle kanter. Når man starter på nedstigningen mot Sjugurdtinden og Memurubu ser du utover Gjende, Besshø, Besseggen og Knutshø. En veldig flott avslutning på turen.

Du får se på mitt bildegalleriet fra turen og gjøre deg opp en mening, aller helst gå turen selv 😀

Takk for turen Pål og Katrine!

Her er mine bilder fra Bukkelægret sommeren 2021. Om du vil se andre turbilder finner du dem under turbilder i FOTO menyen over.

Én kommentar til “Bukkelægret – Bedre enn Besseggen?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *