Norges smarteste hytte ?

Ved første øyekast er det er lite som kan minne om at hytta er full av teknologi. Filosofien min er enkel – du skal ikke se teknologien. Smarthus teknologien skal ligge diskret i bakgrunnen og sørge for en enklere og tryggere tilværelse med automatisk styring og kontroll på det meste.
Alle må også kunne bruke hytta uten å være en teknisk ekspert. Man bør ikke være avhengig av en app for å styre lys og varme når man er på hytta, kombiner derfor tradisjonell betjening med appstyring. Det er viktig at du ikke blir helt avhengig av digitale tjenester for å kunne bruke hytta.

Smart styring og overvåkning

Jeg vil nesten påstå at smarthus teknologi har større verdi på en moderne hytte enn i en bolig. Min hytte står tom halvparten av året. Teknologien hjelper meg med å ha kontroll på hytta når jeg ikke er der og sørge for en komfortabel tilværelse når jeg er der.

Min smarthytte startet som et «ring hytta varm» prosjekt med fokus på varmestyring for mange år siden. Etter hvert utvidet jeg funksjonaliteten til å inkludere sikkerhetsløsninger og smart lysstyring.

I dette innlegget vil jeg dele mine erfaringer og tips jeg har samlet underveis – forhåpentligvis kan det være både nyttig og inspirerende.

Styring av lys

Alle lamper og spotter i hytta er utstyrt med smart styring. Dette kan en elektriker legge opp skjult i form av smarte stikkontakter som kan fjernstyres, eller du kan bruke smart-plugger som du setter inn selv. På denne måten kan alle typer lamper og lyspærer styres smart.

Ved hjelp av trådløse veggbrytere kan jeg velge mellom forhåndsdefinerte lysinnstillinger, som full belysning, koselys, dempet lys for hjemmekino eller nattbelysning. Scenariobrytere styrer de ulike lysmodusene og de er lett tilgjengelig rundt om i hytta og er tilpasset hvert rom de er plassert i.

TIPS: Plasser trådløse lysbrytere der det vil være normalt å finne dem, ikke gjør det for komplisert.

Trådløs veggbryter og modusbryter. Denne styrer de ulike lys scenarioene i rommet.

Ved utgangsdøren er det en hovedbryter som tenner eller slukker lysene i hele hytta når du kommer eller forlater hytta. Denne styrer også vannpumpe og smarte stikkontakter. Om dører eller vinduer står åpen når du forlater hytta får du varsel om det på telefonen.

Styring av varme

Alle rommene på hytta har smart styring av varme. Dette gjelder både varmepumpe, panelovner og varmekabler. Smarte veggtermostater i hvert rom registrerer temperaturen og styrer varmen i henhold til en fastsatt plan, inkludert nattsenking og frostsikring.

Varmestyringen har både hjemme og borte innstillinger. Dette kan man både styre fra fysisk hjemme/borte bryter ved inngangsdøren eller fra en app på telefonen. På den måten kan man «ringe hytta varm» før man drar opp en kald vinterdag. Når man ikke er på hytta settes alle rom til frostsikrings temperatur på 7 grader.

TIPS: I tillegg til smart varmestyring, bør man kunne overstyre temperaturen fra veggtermostat i rommet hvis man ønsker det litt varmere eller kaldere.

Smart veggtermostat som kommuniserer trådløst mot smarthytta

Det er sensorer på alle dører og vinduer som registrerer om de er åpen eller lukket. Hvis en av disse står åpen vil det aktuelle rommet automatisk gå i frostsikrigsmodus, slik at man ikke fyrer for kråka. Det er også et godt enøk tiltak.

TIPS: Velg varmekilder som går over til lokal styring om de mister kontakten med smarthus sentralen, en viktig egenskap om om teknikken svikter.

Panelovnene kommuniserer trådløst med smarthytta.

Jeg har varmepumpe både i hytta og i annekset. De kan styres både lokalt og fra app på telefonen. Disse sørger for jevn og komfortabel varme når vi er på hytta og frostssikker temperatur når ingen er på hytta. Denne har overtatt som elektrisk varmekilde og sparer meg for ca. 40% i strømutgifter sammenlignet med panelovnene. Panelovnene er fortsatt i bruk på soverommene i vinterhalvåret.

Mitsubishi Kaiteki Varmepumpe

Kontroll over strømforbruket

Smarthus teknologien er med på å senke strømkostnadene på hytta uten at det går utover komforten. Storforbrukere som varmtvannsbereder og lader til elbil kan med fordel styres smart slik at forbruket legges til tider på døgnet når strømprisen er lavere. Teknologien kan også justere de tilkoblede enhetene så man holder seg under grensa for økt nettleie.

Smart styring av varmtvannsbereder

Den tradisjonelle varmtvannsberederen i hytta er modernisert ved å koble til en smart effektbryter. Denne sørger for at strømmen til berederen automatisk kuttes når strømprisene er høye, og slår den på igjen når prisene faller. Varmtvannet i berederen holder temperaturen i flere timer, og derfor er det unødvendig at den står på hele tiden. Moderne varmtvannsberedere som selges i dag har allerede innebygde funksjoner for slik styring.

Varmtvannsbereder med smart styring.

Smarte sensorer holder vakt hele tiden

Du kjenner sikkert følelsen, du sitter i bilen på vei ned fra hytta…..husket du å lukke soveromsvinduet…skrudde du av vannpumpa og hva med kaffetrakteren? Låste du døra? Har uvedkommende vært inne i hytta?
Med smarthusteknologi overvåker sensorer kontinuerlig strømforbruk, vinduer, dører, bevegelse, vannlekkasje, frostfarlige temperaturer, røykutvikling etc. Du kan lage regler som automatisk varsler og sette i gang tiltak for å hindre skade.

Lekkasjesensor i kjøkkenbenk, kommuniserer trådløst med smarthytta.

Under kjøkkenbenken har jeg installert en vannsensor som registrerer eventuelle lekkasjer. Hvis en lekkasje oppstår, sørger smarthytta automatisk for å stenge vannet, slik at vannskader unngås. Samtidig sendes varsling som tekstmelding til telefonen.

Brannvarslere er plassert i alle rom i hytta og kommuniserer trådløst med hverandre samt med smarthytta. Når brannalarmen går vil alle lys i hytta slås på, så man slipper å famle seg frem i nattemørket. Det sendes også varsel som tekstmelding på telefonen. Dersom jeg ikke befinner meg på hytta, kan jeg bruke overvåkingskamera til å bekrefte om alarmen er reell.

I tillegg til brann- og vann sensorer, har smarthytta trådløse bevegelsessensorer som automatisk regulerer lyset i gangen, badet og boden.

Bevegelsessensor og røykvarsler som kommuniserer trådløst med smarthytta.
Smart stikkontakt som automatisk slår av strømmen til kaffemaskinen.

Kameraovervåkning

Går det en alarm mens jeg er hjemme i byen, kan jeg ved hjelp av overvåkningskamera verifisere om varselet er reelt, enten det handler om et åpent vindu, forsøk på innbrudd eller andre hendelser. Kameraene inne og ute har innebygget bevegelsessensor og vil både varsle med melding på telefon og gjøre opptak.  

Du bør velge et kamera som tåler vær, vind og vinterkulde, på fjellet ned mot -30 grader. Det finnes også modeller med innebygget infrarød belysning slik at man kan filme i nattemørket uten at dyr og naboer blir forstyrret av synlig lys.

Overvåkning av ens egen private eiendom er lov og det faller utenfor personopplysningsloven. Selv om det ikke kreves, bør man tydelig merke at man bruker kameraovervåkning slik at man unngår konfliktsituasjoner. Skilting kan jo også virke avskrekkende både på nysgjerrige og andre med uærlige hensikter.

Planlegging av smarthytte

Smarthus og smarthytter bør være godt planlagt og kunne brukes av ikke tekniske brukere og besøkende som ikke kjenner til systemet. I tillegg til smartstyring anbefaler jeg tradisjonell betjening med brytere, så alle kan bruke hytta, uavhengig av teknologisk kunnskap eller erfaring. Det er også viktig at varme og lysstyring kan overstyres av brukere, slik at de har full kontroll over sitt inneklima og lyssetting, tilpasset deres personlige preferanser.

Teknologien skal i størst mulig grad være usynlig. Brukeren skal ikke tilpasse seg smarthytta, det skal jobbe diskrè i bakgrunnen for å gjøre ting enklere og tryggere, slik at oppholdet i hytta blir en avslappende og behagelig opplevelse for alle, uten teknologiske distraksjoner.

Teknologivalg og smarthusprodukter

Et smarthus består at en smarthus sentral (smarthub/kontroller) som fungerer som hjernen. Denne styrer automatisering/regelstyring og gir deg appstyring og oversikt uansett hvor du er.

Smarthus sentralen kommuniserer trådløst med alle smartproduktene, som lamper, lysbrytere, termostater, stikkontakter, varmekilder mm. Protokollen (språket) som brukes til kommunikasjon mellom komponentene kan være Zigbee, Z-Wave og Thread. Disse støtter alle mesh topologi hvor smartproduktene kan snakke direkte med hverandre og mot smarthus sentralen.

Start med å velge det som skal være hjernen i smarthytta. Her er Futurehome og Homey populære og brukervennlige alternativer. Med disse låser du deg ikke til produkter fra en produsent. Både Futurehome og Homey støtter utstyr fra svært mange leverandører.

TIPS: Du må også alliere deg med en elektriker som faktisk behersker smarthus, da dette feltet krever stor tverrfaglighet. Både kunnskaper om elektro og IT, samt god teft for automatisering og brukervennlige løsninger.

Velg åpne standarder

Jeg begynte med smarthus for 20 år siden og har lært mye på veien. Det finnes veldig mange aktører som kan levere utsyr til smarte hus og hytter, og det har vært en spennende reise å følge utviklingen av teknologi og produkter. Det har vært og er fortsatt et ganske uoversiktlig marked, hvor det kan være utfordrende for forbrukere å navigere blant de mange alternativene som tilbys.

Min anbefaling er å velge utstyr som baserer seg på åpne standarder, der man kan kombinere fra ulike leverandører for å sikre fleksibilitet og langsiktighet. Matter er en slik standard som mange bransjeaktører nå samarbeider om, og det kan gi et godt grunnlag for å bygge et funksjonelt og brukervennlig smarthus-system. Det er viktig å undersøke hvilke enheter som er kompatible og kunne integrere dem for optimal funksjonalitet.

Teknologien må være robust og du må ha en backup plan

Selv om teknologien i de fleste tilfeller fungerer som den skal, er det alltid en risiko for at den kan svikte. Hvis produsenten av utstyret du har anskaffet, bestemmer seg for å slutte å oppdatere systemet eller avvikle det helt, eller hvis du skulle oppleve et hackerangrep mot smarthytta, er det avgjørende å ha en alternativ løsning. Det er viktig at du ikke er fullstendig avhengig av digitale tjenester for å styre hytta. 

TIPS: Du bør ha en plan B. Bygg inn robusthet i systemet og velg løsninger som kan kjøre uavhengig av skytjenester om disse skulle falle ut.

Skissen viser min anbefalte løsning for styring av smarthus og hytte. Lokal styring med smarte brytere, lys, termostater og varmekilder. Disse bør kunne fungere på egen hånd om teknikken og smarthus sentralen svikter. I normal drift kommuniserer smarthus sentralen med de lokale komponentene, muliggjør automatisering, sender varsler og gir mulighet for fjernstyring, typisk via skybaserte tjenester og en mobilapp.

Ved bortfall av internett bør det fortsatt være mulig å kontrollere systemet lokalt. Regelstyring fra smarthus sentralen bør også fungere selv om internett faller ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *