Hjemmelaget port på hytta

En port er ikke bare en port, det er det første som møter deg når du kommer til hytta. Å kjøpe en ferdig port kan fort koste en del penger, men det er ikke så vanskelig å lage selv. Det viktigste er å starte med solide portstolper som er telefritt forankret. Her skal jeg vise deg hvordan du går frem.

Alt for mange slurver med å lage et fundament som ikke påvirkes av frost. Det bør også støpes og armeres slik at stolpene henger sammen på samme betongelement. Er det litt bevegelse så beveger de seg i det minste likt. Følger du beskrivelsen under får du en solid hytteport som står i mange år.

Jeg fikk lokale håndverkere til å lage fundament og montere stolpene. Porten laget jeg selv.

Selve porten lager du enkelt selv med vanlig reklangulær kledning av gran (tømmermannskledning). Dimensjonene på materialet bør ikke være for grove, for da blir porten tung. Husk at du skal kunne hekte den av før vinteren. Jeg har brukt 19×148. Det finnes også 22×173 og 22×198. Bruk også solide beslag. Habo har av beslag i ulike dimensjoner, dette får du hos de fleste byggvarehus.

Mål avstand mellom stolpene og lag en port som passer inn. Sørg for å ha litt klaring mot stolpene og i midten. Ikke lag porten for tett, da vil vinden få godt tak. Samtidig må den ikke være så luftig at lam kommer seg inn.

Konstruksjonen er ganske enkel. Den består av tre lag. De horisontale plankene danner laget i midten, sammen en kloss i toppen. Denne er kuttet på skrå slik at den følger vinkelen i toppen. Bredden og høyden på porten bestemmer denne vinkelen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *