Slik legger du skiferheller

Skifer er både vakkert og tidløst. Den glir naturlig inn i uterommet og kler både klassiske og moderne hytter. Hellene finnes i forskjellige typer og størrelser. Mindre og mellomstore skiferheller kan man greit legge selv, men veldig store skiferheller bør overlates til proffene. Jeg har valgt lys oppdalskifer på min hytte. Slik har jeg gjort dette selv.

Grunnarbeidet er viktig

Før du starter er det viktig at underlaget er klart. Sørg for at det er god drenering og at det er fall ut fra veggen slik at vann renner ut fra hytteveggen. Prøv å få området så plant og stabilt som mulig. Rett av med grus, før du komprimerer, legger på fiberduk og til slutt subbus. Grov subbus er fint, der trives ikke maur i like stor grad som i sand.

Når grunnarbeidet er gjort er det tid for å legge selve skiferen. Det er et skikkelig puslespill og en ganske tung og støvete jobb.

Slik gjør du det, steg for steg

 • Start med å få oversikt over skiferhellene. Om mulig spre de utover.
 • Tilpassingen og kutting av skifer kan gjøres på flere måter. Hammer, meisel og skiferkniv gir de peneste kuttene. Men krever erfaring.
 • Vinkelsliper er enklere, men gir ikke like pene kutt. Jeg har brukt vinkelsliper og er godt fornøyd med resultatet.
 • Begynn i ett hjørne. Finn en passende starthelle som du tilpasser.
 • Så fortsetter du i vifteform, helle for helle. Noen heller krever liten tilpassing, andre større.
 • Fortsett ut fra hjørnet du startet i. Legg heller som allerede har rett kant inn mot veggen eller ut mot naturlige avslutninger.
 • Pass på fall ut fra veggen. Bruk vater.
 • Skiferhellene kan ha forskjellig tykkelse. Juster med subbus under hver helle slik at høyden mot naboheller blir lik.
 • Det er også noen uskrevne regler. Unngå fireveis «veikryss» hvor fugene mellom hellene møtes. Ikke for lange gjennomgående fuger, en fuge bør brytes etter 3-4 heller. Det krever tid å tilpassing for å få til alt dette. Noen ganger klarer man det, andre ganger blir det kompromiss.
 • Fugebredden er en smaksak. Liten avstand gir et strammere utrykk, større avstand er mere rustikkt. På min hytte har jeg valgt litt større avstand og jeg sår også gress i fugene så jeg slipper jobben med å vedlikeholde de.
 • Til slutt gjør man småjusteringer av høyde og fyller på med subbus i fugene. Rengjør med kost og spyl hellene rene. Fyll evt. på med mere subbus og gjenta til du er fornøyd.

I bildekarusellen under ser du hvordan jeg har lagt skifer på min hytte.

Grunnarbeid før skiferlegging. Fiberduk og subbus.
Tilpassing av skiferheller
Tilpassing av skiferheller
Det ferdige resultatet. Skifer fra Oppdal.
Tilpassing og legging av skifer.
Tilpassing og legging av skifer.

Slik ble det til slutt. Har prøvd å følge de uskrevne reglene, men noen ganger ble det vanskelig. Spesielt foran hytta hvor jeg brukte rester jeg hadde liggende. Perfekt legging krever at man har noen heller å velge mellom. Jeg er uansett godt fornøyd med resultatet. Skiferen på bildet under er våt så den ser mørkere ut enn normalt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *